Maak een afspraak

    (015) 310 15 69

Gloeiwijn uit eigen keuken

 

9 januari 2017

Als je dagelijks ‘in de keukens’ zit, zoals wij, is dat natuurlijk een inspirerende omgeving. Of dat voor alle keukenleveranciers zo werkt, weet ik niet. Misschien is het wel zoals bij de timmerman thuis, waar de deur klemt. Of de schoenmaker, wiens kinderen spreekwoordelijk op versleten zolen lopen. Maar… bij ons dus niet. Wij hebben het tijdens ons werk best over eten en drinken. Dáár houden wij van. Lekker!

 

Pas vroeg ik aan onze hardwerkende gastvrouw/keukenadviseur Shandy wat haar favoriete drank is. Het antwoord was: Glühwein. Hé, leuk, gloeiwijn. Onwillekeurig denk je dan aan de gezellige blokhut onderaan de skilift. Met die gezellige aardewerk kruikjes en dito bekertjes. Daarin die heerlijke, warme, naar specerijen geurende rode wijn. En dan, hup… met de sleeplift nog een keertje naar boven en met een nóg soepeler slalom naar beneden. Warme wijn werkt als smeermiddel voor je Alpenbravoure, dus opgepast!

 

Glühwein is allang niet iets meer voor onderaan de piste

De kruidige hartverwarmer is ook in Nederland aan het inburgeren. Let maar op: bij winterse activiteiten op straat, in gezellig verlichte dorps- en stadscentra, volg je gewoon je neus. Je ruikt zoetige alcoholdamp, rijpe druiven, iets van honing, citrusvruchten, kaneel, kruidnagel en soms anijs. De warme wijn wordt meestal met een grote pollepel uit een dampende pan of ketel geschept in een dik glas of aardewerk mok.

 

Behalve van rode wijn kan ook van witte wijn Glühwein worden gemaakt. Er is niet één bepaald recept. In Duitsland of Oostenrijk maakt iedereen hem anders, maar een paar basisingrediënten zijn ‘verplicht’. In Glühwein hoort sinaasappel- en citroenrasp of -schil. Om het zuur van de wijn en de citrusvruchten te compenseren, gaat er aardig wat suiker doorheen, of honing. Eigenlijk lijkt de bereiding wel wat op die van sangria. Verder wordt aan Glühwein vaak steranijs toegevoegd, kaneelstokjes en kruidnagel. Sommige mensen voegen ook verse gember toe, peperkorrels, jeneverbessen en laurierblad. Ook smaakmakers die in de wildstoofpot gaan. Allemaal lekkers dat goed past bij de winter.

 

Een paar tips voor wie thuis Glühwein wil maken

Koop beter geen kant-en-klare Glühwein in de supermarkt. Die is vaak gemaakt van heel simpele, kwalitatief matige rode wijn, die met een enorme hoeveelheid suiker wordt aangezoet. Nee, koop zelf een paar lekkere flessen rode wijn. Dat mogen best literflessen zijn uit Italië, Frankrijk of Duitsland. Doe daarin de basisingrediënten en suiker of honing. Experimenteer en proef tussendoor, als je de wijn in een pan op het fornuis zet. BELANGRIJK: de wijn mag niet koken, want boven 78 graden Celsius verdampt de alcohol. Houd de drank warm en serveer - het liefst - in warme bekers. Steek de lampjes aan, draai gezellige Schlagers, Tiroler hoempa of stemmige koormuziek. Open je buitendeuren en weldra staan je buren zingend bij jou op de stoep Glühwein te drinken.

 

Ciao!

 

Paul

Voorkom dat je droomkeuken een dramakeuken wordt...

Lees het GRATIS e-book met 10 tips over indeling, mogelijkheden en het voorkomen van verkeerde keuzes. De ideale voorbereiding op een gesprek in elke showroom!

Download gratis e-book >