Maak een afspraak

    (015) 310 15 69

Ijs vraagt om warmte

 

23 januari 2017

Ondanks de waarschuwende borden van de ijsclubs wagen we ons massaal op het natuurijs. Niet verstandig misschien, maar wel begrijpelijk. Bij Nederlanders ontstaat er collectieve (schaats)koorts als het (eindelijk) weer eens beneden het vriespunt komt. Zoals in dat mooie weekend. Op de vele plassen en vaarten hier in de omgeving werden zelfs al weer geïmproviseerde koek-en-zopie’s waargenomen, waarin pannen chocolademelk, glühwein en snert dampten. Want ijs vraagt om warmte, zowel in vaste als vloerbare vorm. Extra calorieën om energie uit te putten voor de lange slagen met de Noren.

 

Koek-en-zopie is trouwens een oeroude naam voor zowel een warme drank als voor een kraampje op het ijs, waar schaatsers wat te eten en te drinken kopen. Van de 17e tot en met de 19e eeuw bestond ‘zopie’ uit een mengsel van bockbier en rum. Door aan dit mengsel eieren, kaneel en kruidnagel toe te voegen en vervolgens te verwarmen, ontstaat  zopie, een gebonden, advocaatachtig drankje. In de loop van de vorige eeuw werd in een koek-en-zopietentje vaak warme punch verkocht. En koek, da’s duidelijk. Gevulde koeken en felrode glacé koeken gaan ook als warme broodjes over de toonbank gedurende de ijspret.

 

In de keuken thuis lijkt het ijs ook zijn invloed te hebben. Er wordt steviger kost gekookt en de oven wordt vaker gebruikt, onder meer voor groot vlees, zoals een lamsschouder of varkensknietjes (lekker met zuurkool!). Op het fornuis dampen zware gietijzeren pannen met stoofschotels, zoals boeuf bourguignon of peulvruchtenschotels van bruine of zwarte bonen, kapucijners en droge erwten. Nou ja droog, eerst een nachtje weken, hè, die kraaltjes. Helemaal hip trouwens, al die bonen. Wie ze in 2016 - het door de Verenigde Naties uitgeroepen internationale jaar van de peulvruchten - niet at, kan nu de schade inhalen. Voedzaam, eiwitrijk, vezelrijk, lekker en prima grondstof voor een schaatstocht.

 

Terug even naar de langdurige warmte die we nodig hebben voor de bereiding van gerechten tijdens de vorstperiode. Ga slim om met je energie. Neem de tijd om te sudderen. Temper je energiebron. Gebruik op het gasfornuis een vlamverdeler. Voor welke warmtebron geldt: pak goede zware pannen en schalen. Ze zijn duur, die gietijzeren exemplaren van Le Creuset, maar ze zijn fantastisch om efficiënt warmte in op te slaan en door te geven aan het slow cooking gerecht. Ook in de oven, hoewel je daarin natuurlijk ook robuust aardewerk kunt gebruiken. Staat ook meteen goed, die rustieke potten met bonen, spekjes en suddervlees.

 

Nou, genoeg over eten, hebben we nog zin om naar het ijs te gaan en houdt het ons nog? Dan even snel een leuke tip om zelf warme chocolademelk te maken en in een thermoskan mee te nemen. Of in een grote pan, die we op een campingbrander aan de kant kunnen verwarmen. Thuis de pure chocolade in stukken breken, smelten, warme melk toevoegen en wat smaakmakers erin, zoals kaneel, vanillesuiker… enfin kijk hier naar dit heerlijke, simpele videofilmpje. Is trouwens leuke handel ook voor de kids: ambachtelijk gemaakte chocolademelk verkopen. Zou het nog lukken de komende dagen?...

 

Ciao!

 

Paul

Voorkom dat je droomkeuken een dramakeuken wordt...

Lees het GRATIS e-book met 10 tips over indeling, mogelijkheden en het voorkomen van verkeerde keuzes. De ideale voorbereiding op een gesprek in elke showroom!

Download gratis e-book >